"Wij investeren in opleiden. Medewerkers blijven hierdoor ook langer bij ons werken"

Interview met Paul Vesseur van BOB Autowas

AUTOWASBEDRIJF: BOVAG-WERKGEVER OVER INVESTEREN IN MEDEWERKERS

BOB Autowas is het grootste autowasbedrijf van Nederland met 21 vestigingen en ruim 300 medewerkers. En al die medewerkers zijn goed opgeleid, via de BOB Academy. Het nieuwe leerplatform Pitspro Academy van BOVAG en Innovam is daarop volgens Paul Vesseur van BOB Autowas ‘de perfecte aanvulling’. Benieuwd naar het interview? Lees snel verder!

Wat betekent goed werkgeverschap concreet voor BOB Autowas, hoe zijn jullie daarmee bezig?

“Wij vinden dat medewerkers zich thuis moeten voelen bij ons, en daar doen we alles aan. Zo willen we ieders talent goed benutten. De ene heeft goede communicatieve vaardigheden en vindt het ontzettend leuk om bij de kassa te staan, terwijl een ander graag alleen met zijn of haar handen werkt en perfect tot zijn of haar recht komt op de interieurbaan. Daar houden we dan ook altijd rekening mee. Daarnaast leiden we mensen op, via onze BOB Academy. Daarin zijn al onze opleidingen en trainingen samengebracht. Het zijn praktijktraining, toegespitst op ons bedrijf, onze kassasysteem bijvoorbeeld en onze wasstraten. Dat zorgt ervoor dat mensen een vliegende start maken en zich meteen prettig voelen bij ons.”

Wat levert het jullie als werkgever op om te investeren in opleiding van medewerkers?

“Mensen leren ons bedrijf direct goed kennen, weten met onze systemen te werken en leveren daardoor meteen goed werk. Maar er is meer, medewerkers blijven hierdoor ook langer bij ons werken. Erg belangrijk in de krappe arbeidsmarkt van dit moment. Het verloop in de wasbranche is namelijk groot, wij hebben daar minder last van. Bovendien komen mensen graag bij ons werk, omdat we hen opleidingen en baanperspectief bieden.”

Hoe zorg je dat je als werkgever (goede) werknemers aantrekt en behoudt?

“Opleidingen zijn daarin voor ons heel belangrijk. Medewerkers kunnen altijd groeien, we hebben mensen die in de wasstraat zijn gestart en nu een grote vestiging leiden. Dat stimuleren wij ook; iedereen die intern of extern een extra opleiding wil volgen, kan dit doen. Zo ondersteunen wij medewerkers, die naast hun baan bij ons een mbo-opleiding willen volgen. Dat is niet alleen voor hen heel fijn, ook voor ons. Zo krijgen wij een management binnen onze vestigingen dat van de hoed en de rand weet. Overigens, ook die managers kunnen opleidingen volgen. Zo wordt iedereen in alle lagen binnen onze vestigingen steeds weer uitgedaagd en blijft men leren.”

Wat vind je van het nieuwe leerwerkplatform voor tank en was, Pitspro Academy?

“Pitspro Academy sluit aan op onze eigen leerprogramma’s en trainingen. Die zijn namelijk praktijkgericht, Pitspro Academy is algemener en vooral online. In een paar minuten leren medewerkers bijvoorbeeld handige tricks als het om upselling gaat. Maar ook veilig werken komt bijvoorbeeld voorbij; via leuke en heel laagdrempelige filmpjes leren de medewerkers hele belangrijke zaken. Ze kunnen de trainingen thuis volgen, maar ook prima op het werk. Als het rustig is gaan ze even op kantoor zitten, pakken de laptop en starten een training. En wij kunnen precies zien wie wat heeft gevolg en wat de resultaten zijn. Ideaal.”