"Ik wil snel meer leren"

Interview met Luka Dewar van Avia Farmsum

TANKSTATIONPROFESSIONAL AAN HET WOORD

Luka Dewar (24) is werkzaam bij Avia Farmsum. Zij is in 2019 bij het dorpsstation gestart als parttime kassamedewerkster, nu 3,5 jaar later is zij fulltime supervisor. “Ik ben er eigenlijk een beetje ingerold, ik zou daarom mijn managementkwaliteiten nog wel verder willen ontwikkelen.”

Wat maakt werken in de tankbranche leuk voor jou?

“De afwisseling. Geen dag is hetzelfde. Je hebt de vaste taken voor het opstarten van het station aan het begin van de dag en het afsluiten aan het einde van de dag. Daarnaast zijn er ook altijd de administratie verplichtingen, houd ik de voorraden bij en plaats ik de bestellingen. En natuurlijk ben ik druk met het aansturen van het team. Bovendien hebben wij veel vaste klanten, die ook voor alleen een praatje hier even aanwandelen. Wij zijn hier soms net maatschappelijk werkers. Joh, we horen van alles. En dat vind ik leuk, het past ook goed bij mij. Naast dat ik hier 40 uur in de week rondloop, ben ik namelijk ook nog actief op een zorgboerderij. Die afwisseling, daar en hier op het station is erg leuk.”

Hoe belangrijk vind je opleiding en ontwikkeling in jouw functie?

“Ik ben in 2019 begonnen als caissière, parttime. Dan ben je eigenlijk niet echt bezig met trainingen, opleidingen en ontwikkeling. Nu heb ik die interesse wel, nu ik leiding geef aan het station. Ik ben er toch min of meer ingerold, en samen met 6 medewerkers leid ik alles hier in goede banen. Ik zou mijn managementkwaliteiten daarom nog wel verder willen ontwikkelen.”

Hoe vind je dat jouw werkgever omgaat met medewerkers en met scholing?

“Het kantoor van Achilles Brandstoffen Maatschappij (ABM) zit in Den Haag, en ons station is gevestigd in het Hoge Noorden. En ondanks die afstand voelt het toch heel dichtbij. De lijnen zijn kort, als er iets is kan ik bellen en is er altijd een luisterend oor of geven ze advies. En samen met de collega’s in de regio hebben we een appgroep. Heb ik een vraag, dan wordt die altijd snel beantwoord. Perfect. Daarnaast worden we ondersteund via allerlei trainingen. Deels zijn die verplicht, zoals de LPG-training en training tabaksverkoop. Die keren ieder jaar weer terug, via e-learning. Zo blijven we goed op de hoogte.”

Wat maakt dat jij langere tijd bij een bedrijf zou willen werken?

“Dat heeft met verschillende aspecten te maken. Het salaris is belangrijk, maar voor mij zeker niet doorslaggevend. Ik vind een prettige werkplek met leuke collega’s veel belangrijker, naast doorgroeimogelijkheden. Ik heb zelf de kans gekregen om supervisor te worden, en ik ben nog jong. Dat is gaaf. En het geeft ook aan dat ze vertrouwen hebben in mij, ook dat voelt goed. En ja, jezelf verder ontwikkelen via trainingen en opleidingen is ook wezenlijk. Bij ABM is ook dat op orde, ze bieden een keur aan mogelijkheden. Ik ga mij daarin de komende tijd verder verdiepen, ik ben namelijk enthousiast en wil snel meer leren.”